Despre noi

logo-samas-96x96

Asociatia SAMAS

 

 

Asociatia SAMAS este organizatia nonprofit ce a dezvoltat prima retea nationala de Educatori Perinatali SAMAS (asistenti medicali si moase), specializati in educatia prenatala si postnatala, in nutritia mamei si a copilului. Acestia ofera indrumare mamelor, in adoptarea unor decizii pertinente in ceea ce priveste ingrijirea si nutritia lor si a copiilor, de la conceptie, pana la implinirea varstei de trei ani (in primele 1000 de zile).

Pe termen lung, obiectivele asociatiei sunt cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor cu privire la procesul nasterii, promovarea nasterii naturale, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata atat timpul sarcinii, cat si postnatal.

In paralel, Asociatia SAMAS si-a propus extinderea Retelei de Educatori Perinatali SAMAS. Asociatia in cat mai multe judete. In acest scop, in perioada 2013-2016, Asociatia a oferit peste 600 de burse de formare cadrelor medicale (asistenti medicali si moase) care, in urma cursurilor intensive si a perioadei de practica, devin Educatori Perinatali Certificati SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).
Asociatia a fost infiintata datorita extinderii si dezvoltarii Programului SAMAS, initiat de catre Fundatia Crucea Alba, Fundatia Nutricia si Crucea Rosie – Filiala Sector 6.

Programul SAMAS de Sanatate pentru Mame si Sugari este un program de responsabilitate sociala menit sa ofere consiliere parintilor pe perioada primelor 1.000 de zile ale copilului lor.

Asociatia SAMAS si-a propus ca, prin Programul SAMAS, numarul cadrelor medicale care vor beneficia de bursele de formare SAMAS sa creasca la 500, iar peste 100.000 de mame sa primeasca acces la educatie perinatala, furnizata de educatorii perinatali SAMAS, in fiecare an.

Programul SAMAS este primul proiect social de anvergura nationala dedicat educatiei perinatale. El a fost premiat in 2015 in cadrul Galei Societatii Civile, unde a castigat locul III la categoria proiectelor sociale pentru sanatate.

Se implinesc 3 ani de la initierea Programului SAMAS si suntem mandri sa prezentam publicului rezultatele organizatiei noastre:

• 552 de cadre medicale din 20 judete au beneficiat de Bursa de formare SAMAS
• 8000 de mame au participat la cursurile SAMAS
• 1103 mame in situatii dificile de viata au primit consiliere gratuita
• 210.016 mame au beneficiat de expertiza educatorilor perinatali SAMAS
• 20 de orase din tara sunt cuprinse in Reteaua SAMAS
• 5 Centre Regionale SAMAS au fost deschise in tara, in Bucuresti, Constanta, Bistrita, Pitesti si Timisoara

COMUNICATE

August 2015: 4 din 10 bărbați români ar alăpta, dacă ar putea – Asociația SAMAS, singura rețea națională de educatori perinatali, lansează o campanie inedită pro-alăptare

TFD_manifest

Bărbații români sunt tot mai implicați în deciziile care țin de alăptarea bebelușului: peste jumătate (54%) asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia și peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, arată un studiu online Ivox, realizat la cererea Asociației SAMAS, singura rețea națională de educatori perinatali din România.

Noiembrie 2015: Asociatia SAMAS organizeaza primul Simpozion National de Educatie Perinatala

Afis_Simpozion_SAMAS

Asociația SAMAS, singura rețea de educatori perinatali din România, organizează primul Simpozion de Educație Perinatală din țară, în 20-21 noiembrie, la București, cu acces gratuit. Invitați de top din rândul medicilor, autorităților, precum și o reputată moașă de la University of College London Hospital vor dezbate soluții pentru sănătatea mamei și sugarului, în condițiile în care România are statistici alarmante cu privire la nașterile prin cezariana, rata alăptării și a mortalității infantile.

Septembrie 2015: Peste 1.000 de femei vor beneficia gratuit de educație perinatală din partea Asociației SAMAS

5ainu35

Începând din Septembrie 2015, peste 1.000 de femei din București și din alte 7 orașe vor beneficia gratuit, timp de 6 luni, de cursuri și suport în ceea ce priveștea sarcina și îngrijirea copilului din partea Educatorilor Perinatali SAMAS. Programul Social SAMAS se adresează femeilor care provin din medii defavorizate și se derulează în București, Bistrița, Constanța, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Medgidia, Pitești și Târgu Mureș.